Geactualiseerde lijst zgn. fake-hybrides sinds 01.02.2021

Een zgn. fake-hybride is een hybride auto die zowel over een brandstofmotor beschikt als een elektrische batterij die opgeladen wordt via een stekker.

Geactualiseerde lijst zgn. fake-hybrides sinds 01.02.2021

Een zgn. fake-hybride is een hybride auto die zowel over een brandstofmotor beschikt als een elektrische batterij die opgeladen wordt via een stekker. De lijst van de dergelijke fake hybrides en hun overeenstemmende model wordt regelmatig bijgewerkt en de recentste actualisatie dateert van 1 februari 2021. Dergelijke fake-hybrides die sinds 01.01.2018 in gebruik zijn genomen, worden sinds 1 januari 2020 op fiscaal vlak ‘afgestraft’.

Om de fiscale aftrek van zo’n fake-hybride te bepalen, gaat de fiscus immers niet uit van de CO2-uitstoot van het bewuste model zelf, maar van een veel hogere CO2 van een zgn. overeenstemmend model met een fossiele motor. Is er zo geen model voorhanden, dan moet de CO2-uitstoot van het model met 2,5 vermenigvuldigd worden waardoor de fiscale aftrek vaak tot onder de 50% daalt. Bij een fake-hybride die eigendom van een vennootschap is en haar bedrijfsleider (gratis) wordt ter beschikking gesteld, geldt dit ook voor het privé belastbaar voordeel, dat daardoor een stuk hoger uitvalt.